Duurzaam wonen met antiek en vintage

Gepubliceerd op 20 januari 2023 om 16:22

Wordt antiek de nieuwe duurzame trend?

Bij het beschrijven van de nieuwe woontrends valt het woord “duurzaamheid” steeds vaker.  Niet alleen duurzaamheid bij de productie, maar ook bij de materialen, het vervoer, en het gebruik. Wegwerpspullen zijn echt uit de tijd, investeer liever in iets wat lang meegaat. Soms gaat iets zo lang mee, dat je het aan de volgende generatie kunt doorgeven. Wat is er mooier dan een erfstuk of familiestuk met een verhaal erbij in je interieur? Dat kan antiek zijn, maar ook een designartikel van jaren geleden. Met antiek bedoel ik niet die logge eikenhouten fabrieksmeubels van jaren geleden!

Op dit moment is antiek niet zo populair. Het heeft het imago van oud en stoffig en zou alleen voor oude mensen zijn. Ik ben het hier niet mee eens. Antiek heeft patina, een mooie diepe glans die je alleen bereikt door ouderdom. Het heeft een verhaal en is uniek. Het is ook niet gemakkelijk vervangbaar zoals veel nieuwe meubels die in grote oplagen worden geproduceerd.

Doordat het niet erg populair is, is het juist wel betaalbaar. Het hoeft niet opnieuw geproduceerd te worden en gaat met wat goede zorg nog generaties mee. Het maakt je huis origineler en meer authentiek. Je hele huis met antiek inrichten gaat mij persoonlijk wat te ver. Een of twee antieke of vintage mooie stukken combineren prima met moderne meubels. Niet alle stijlen combineren even gemakkelijk met antiek.  Bij de industriële stijl is het bijvoorbeeld wat lastiger. 

Hieronder zie je een vintage lamp (Nordic design) uit de jaren zeventig.

 

Erfstukken

Bij een modern interieur kan een antiek erfstuk echt iets toevoegen.  Zoals bijvoorbeeld een mooie houten kast voor je glazen en servies. Of een antieke spiegel boven de bank. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Als iemand na zijn/haar overlijden spullen aan je nalaat, gooi dan niet meteen alle  “oude troep” weg. Kijk goed of er iets bij zit met een herinnering en zet dat bij je thuis neer als je het ook mooi vindt. Het gaat niet om de materiële waarde, maar om de emotionele waarde. Je kijkt ernaar en denkt meteen weer aan die geliefde persoon. Ik heb zelf een mooi oud/antiek kastje met 2 laden en 2 deurtjes in mijn woonkamer staan. Het was van mijn oma van mijn moeders kant en ik vind het erg fijn dat ik een aandenken aan haar heb. Het is ook nog een goede opbergplek voor allerlei spullen. 

Vintage design

Vintage design is wel populair en het is niet gemakkelijk om iets voor een leuke prijs te kopen. Leuke websites zijn Whoppah en Reliving.  Een voorbeeld is onderstaande vintage asbak (!). Deze asbak van Walter Zeischegg voor Helit kocht ik op Marktplaats.  Mijn ouders waren erg modern voor hun tijd en wij hadden een soortgelijke asbak thuis staan toen ik een jaar of 10 was. Ik vind de vorm en kleur erg mooi en tijdloos. Je kunt er ook meer op elkaar stapelen, erg leuk :). We gebruiken hem niet als asbak overigens.

Tijdloos vintage design dat nog in productie is

Sommige meubelstukken zijn lang geleden ontworpen en ook nu nog populair. Zoals bijvoorbeeld de beroemde Lounge Chair van Charles en Ray Eames. Je kunt deze nieuw kopen (merk Vitra) of een gebruikte stoel bij een website zoals Whoppah. Niet goedkoop, maar wel een aanwinst voor je huis. Koop liever geen replica, dit is namaak en van mindere kwaliteit.

Een ander voorbeeld is Gispen: Willem Hendrik Gispen werd in 1890 geboren in Den Haag en ontwierp in de jaren 30 en 40 stalen buismeubelen (zie hieronder) die nu worden gezien als klassiekers.  De originele Gispen-meubelen worden tweedehands verkocht op sites als Reliving. Bij Dutch Originals kun je de originele ontwerpen nieuw kopen. Hieronder zie je de Gispen 412s.

Waar vind je antiek of vintage?

De beste plaats om voordelig antiek of vintage design te kopen is niet de antiekwinkel, tenzij je een verzamelaar bent of persé een bepaalde antieke lamp wilt hebben. Op een veiling zoals Catawiki of via Marktplaats kun je nog leuke dingen voor een mooie prijs op de kop tikken. Misschien niet 100% in orde, maar als je een beetje handig bent, kun je dit zelf oplossen. Het hoeft ook niet perfect te zijn. Verdiep je vooraf in wat iets waard is en stel je budget vast. Een beetje onderhandelen is ook niet verkeerd. Ook bij de kringloopwinkel kun je soms leuke spullen uit de jaren 50, 60 en 70 vinden. Onderstaande kast kocht ik op Marktplaats. Het bijzondere hieraan is dat je hem helemaal kunt demonteren en weer opnieuw in elkaar zetten. Hij heeft al 3 verhuizingen overleefd!

Wat mij betreft passen antiek en vintage design heel goed in de duurzaamheidstrend. Ook voeg je iets unieks toe aan je interieur en zo wordt je huis een originele plek met bijzondere spullen. Lang leve antiek!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.