5 tips om je interieur supersnel te vernieuwen

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 10:17

1. Verf één of meer wanden in een andere kleur.

Dit heeft vaak een groot effect. Denk goed na over de kleur die je wilt gebruiken: hij moet wel passen bij de gordijnen, meubels en vloer. Koop een paar proefpotjes verf in verschillende tinten en beschilder er een stuk karton of papier mee en hang dit op de muur. Zo kun je zien hoe de kleur in jouw kamer staat. In het algemeen geldt dat grijze kleuren een kamer koeler maken. Lichte kleuren laten een kamer vaak optisch groter lijken. Donkere kleuren laten een kamer juist kleiner lijken.  Kleuren hebben ook invloed op je stemming. Hoe feller een kleur is, hoe meer energie deze opwekt. Knalkleuren in de slaapkamer werken niet ontspannend. Rustige kleuren (pastels) werken stressverminderend. Ook groen heeft een kalmerende werking.

Foto: Pantone

2. Behang een wand met een geprint behang

Er zijn heel veel soorten behang te koop bij de bouwmarkt of de behangspecialist. Meestal kun je kiezen uit vliesbehang, papierbehang en vinylbehang in verschillende patronen en kleuren. De soort behang die je kiest, hangt af van de ruimte waarin je het gebruikt en hoe handig je bent. Voor een woon- of slaapkamer wordt meestal vliesbehang gebruikt.

Met behang kun je de kamer meteen een bepaalde sfeer geven: botanisch, grafisch, klassiek, om maar een paar voorbeelden te geven. Kijk wel of je gordijnen, vloerbedekking en andere muren bij het behang passen. Bij Naduvi vindt je prachtig fotobehang voor vriendelijke prijzen. Beperk je tot één muur, anders wordt het al snel te druk in je kamer. Hieronder zie je een voorbeeld.

 

Hieronder zie je een voorbeeld van de behangcollectie van Happywall. Dit Zweedse bedrijf maakt prachtig behang in allerlei stijlen.

Onderstaand behang is ontworpendoor Mareike Bohmer. Neem eens een kijkje op hun website en laat je inspireren!

3. Verplaats je meubels

Een simpele tip die heel effectief is. Vooraf kun je op ruitjespapier de kamer op schaal tekenen. Je meet de muren op en tekent deze op het papier. Een schaal van 1 op 50 is erg handig. Dit betekent dat 1 cm op papier in werkelijkheid 50 cm is.  Teken ook deuren, ramen en vensterbanken op de plattegrond. Meet je meubels op en teken ze op een ander vel papier. Knip ze uit en leg ze op het vel van de kamer op schaal. Nu kun je gaan inrichten met je papieren meubels. Houd ook rekening met voldoende loop- en zitruimte en kastdeuren. Als je tevreden bent met het resultaat, ga je in het echt aan de slag!

Foto: Rawpixel

 

4. Vervang je accessoires

Door je kussens, woonplaids en andere in het oog springende accessoires zoals een lamp, kaarsjes, vaasjes of een schilderij te vervangen, krijgt je woonkamer een heel ander gezicht. Kies alles in één kleur(tint) zodat het bij elkaar past. Kijk voor mooie, kwalitatieve plaids eens bij Ookinhetpaars.

Een hele mooie kleur dit jaar is de kleur magenta (Viva Magenta van Pantone). Het is een fuchsiarode kleur die ontstaat door rood te mengen met blauw. Deze kleur staat mooi bij rustige en zachte kleuren in de rest van de kamer. Als je dit wat te heftig vindt, kies dan voor een tint accessoires waar jij blij van wordt. Zet je accessoires in groepjes neer, zodat je meer eenheid en samenhang in je kamer krijgt.

 

Hierboven zie je accessoires van blauw glas. Als je er 3 in een groepje zet, heb je een mooie blikvanger. Te koop bij Westwing.

5. Kunst als inspiratiebron

De kleuren van je favoriete kunstwerk kunnen heel goed dienen als inspiratiebron voor de rest van de inrichting. Door één of meer kleuren van het kunstwerk terug te laten komen in de kleur van de muren, banken, kussens of andere accessoires krijg je een samenhangend geheel. Ik heb zelf een muur in de slaapkamer in een tint groen geverfd, die ook in het schilderij op die muur terugkomt. Dit werkt ook goed in bijvoorbeeld een woonkamer. Probeer het eens!

Bovenstaande print is verkrijgbaar bij Westwing in 2 formaten.

 

Als je nog meer woontips wilt lezen, volg mij dan op Pinterest of Instagram! 

Als je via mijn links iets koopt, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou niets.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb