Hoe kies je het beste vloerkleed voor jouw interieur?

Gepubliceerd op 29 november 2022 om 11:38

kleed van wol/viscose, 200 x 300 cm (aangesloten bij care & fair)

De temperaturen zakken nu echt onder nul 's nachts en een lekker warm vloerkleed op je vloer is geen extreme luxe. Je kunt zowel in de woonkamer als de slaapkamer of kinderkamer een vloerkleed neerleggen. Ook onder de eettafel staat een kleed erg mooi.

Niet alleen is het lekker warm aan je voeten, maar het kleedt de ruimte ook nog eens mooi aan. 

Er zijn vloerkleden te koop in allerlei vormen en maten. Van rond, vierkant of rechthoekig tot organisch of langwerpig zoals een loper. Je kunt verder kiezen uit hoogpolig of laagpolig, en uit verschillende materialen. Daarnaast zijn er ook diverse stijlen zoals modern, vintage, klassiek, duurzaam, oosters/perzisch of speelkleden. Een kleed kan machinaal of handmatig geweven zijn, maar ook geknoopt of gevlochten. 

Bij het kiezen voor een vloerkleed moet je verschillende dingen overwegen: de kleur, de stijl, effen of patroon, de vorm en de grootte.Verder moet je letten op het materiaal en de duurzaamheid. Bij het laatste gaat het er niet alleen om of een kleed lang meegaat, maar ook of het duurzaam is geproduceerd. Het bedrijf Jacaranda Carpets heeft milieu en ethiek hoog in het vaandel staan. Je betaalt iets meer, maar draagt ook bij aan ethische arbeidspraktijken, milieucertificering en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. 

Als je let op duurzaamheid, kun je ook denken aan het aanschaffen van een gebruikt kleed. Deze vind je bij vintage of brocante winkels of op tweedehandssites zoals Marktplaats. Kijk ook eens bij HYPE popup, een website met vintage tapijten. Ze hebben ook 2 showrooms, één in Gouda en één in Delft.

 

off-white kleed van wol met reliëf, 170 x 240 cm

Materialen

De meest gebruikte materialen voor vloerkleden zijn wol, zijde, jute of andere plantaardige vezels, katoen, TENCEL™ en synthetische materialen zoals polyester en nylon. 

Wol

Wol wordt gemaakt van de vacht van schapen en is niet alleen warm en zacht, maar ook sterk. Wol bevat lanoline en is van nature vuilafstotend , dus bij normaal gebruik hoef je je kleed alleen te stofzuigen. Als je kleed toch een opfrisser nodig heeft, kun je het professioneel laten reinigen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan; op internet vind je veel tips hiervoor.

Het is een natuurlijk materiaal en gaat lang mee. Bovendien is het isolerend en geluiddempend. Wol is ook biologisch afbreekbaar. Wol is echter niet altijd duurzaam en diervriendelijk geproduceerd.  Wol kan in het begin wel pluizen, dit hangt af van de kwaliteit.

 

handgetuft design kleed van wol/viscose, 160 x 230 cm

Zijde

Zijde wordt gemaakt van de cocon van zijderupsen. Zijden vloerkleden zijn vaak duurder en exclusiever dan vloerkleden van andere materialen. Soms wordt zijde gemengd met wol om de details in een patroon te accentueren. Zijde heeft een mooie glans en wordt gebruikt in Perzische tapijten, maar ook in Turkse, Chinese en Indiase kleden. Zijde is kwetsbaarder dan wol, dus ik zou een puur zijden kleed niet op plekken leggen waar veel gelopen wordt. Zijde wordt helaas in het algemeen niet duurzaam geproduceerd. Ook is de productie niet diervriendelijk. Let op: er zijn ook tapijten van bamboezijde te koop, dit is niet hetzelfde.

Ik vond op Etsy Nederland een prima selectie vintage zijden tapijten in allerlei prijsklassen. Helaas staat de site niet toe om afbeeldingen over te nemen.

Jute en andere kleden van plantaardige vezels

Kleden van jute worden gemaakt uit bastvezels van planten (Corchorus) die groeien in warme landen zoals India en Bangladesh. Deze planten worden afgesneden, in water geweekt en gewassen en gedroogd. De milieubelasting van jute is vele malen lager dan die van katoen. Jute is erg sterk en relatief goedkoop. Als je iets met een natuurlijke en stoere uitstraling zoekt, is jute heel geschikt. Jute is niet heel zacht aan de voeten. Behalve jute, worden er ook kleden van hennep, zeegras of linnen verkocht. Ook deze materialen zijn sterk en zijn biologisch afbreekbaar. 

XL rechthoekig vloerkleed van jute, 360 x 220 cm

Katoen

Katoen wordt gemaakt van de katoenplant en we weten allemaal dat de teelt van katoen niet duurzaam is. Gelukkig stappen steeds meer bedrijven op op biologisch geteelde katoen, wat ook in kleden verwerkt wordt. Ook wordt veel katoen gerecycled.

Katoenen kleden zijn licht en luchtig. Daarnaast zijn ze ook sterk en zacht. Je kunt ze goed verven en bedrukken waardoor er veel keuze is in kleuren en dessins. Katoenen kleden zijn meestal laagpolig.

 

kleurrijk kleed van gerecyled katoen 150 x 240 cm (en ook nog vriendelijk geprijsd!)

Synthetisch: Nylon of Polyester

Een synthetisch kleed is gemaakt van kunstmatige vezels die worden gewonnen uit aardolie. Via een chemisch proces worden draden geproduceerd waarvan de kleden worden gemaakt. Ze zijn vaak gemakkelijk schoon te maken en de kleuren zijn lichtecht.

Een synthetisch kleed is goedkoper dan andere kleden omdat het minder geld kost om het te maken. Nylon en polyester worden niet milieuvriendelijk geproduceerd. Wel worden er steeds meer polyester producten gemaakt van gerecyclede polymeren van plastic flessen. 

 

rechthoekig kleed van polypropyleen, 160 x 230 cm, laagpolig en ook geschikt voor buiten en vloerverwarming

Viscose

Viscose wordt gemaakt van houtvezels, zoals cellulose in houtpulp, bamboe of katoen. Via een chemisch proces worden hiervan draden gemaakt.  Het verandert daardoor van een natuurlijke stof in een synthetische stof. De productie van viscose is door het gebruik van giftige chemicaliën niet milieuvriendelijk. Viscose kleden hebben een mooie glans die lijkt op zijde. 

 

vloerkleed van viscose met vintage look, 160 x 230 cm

TENCEL™

TENCEL™ is een kunstmatige vezel die uit houtpulp wordt gemaakt. De Oostenrijkse firma Lenzing AG beheert hiervoor duurzame bossen en heeft een circulair productieproces ontwikkeld waarbij 99% van de chemicaliën opnieuw wordt gebruikt.

Daardoor is TENCEL™ milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld viscose. Het materiaal is zacht en sterk, duurzaam en biologisch afbreekbaar. 

Almora jade vloerkleed van TENCEL™ , handgeweven,  bijv. 170 x 240 cm, te koop via Jacarandacarpets.com

Stijlen

Smaken verschillen en stijlen ook. Bij elke stijl is wel een vloerkleed te vinden. Hieronder zie je enkele voorbeelden. 

handgeknoopt modern tapijt van wol, ca. 170 x 240 cm

rond vloerkleed van gerecycled polyester , 150 of 250 cm doorsnede, geschikt voor vloerverwarming

handgetuft vloerkleed van wol, maat 140 x 200 cm of groter

spannend tijgerkleed van wol, 152cm x 244cm, ook kleiner verkrijgbaar

kleurrijk kleed met vintage uitstraling (polypropyleen), 160 x 230 cm of groter, laagpolig

prachtig handgetuft blauw kleed van wol, 140 x 200 cm of groter

handgeweven kelim van wol, 160 x 230 cm of groter

exclusief juten vloerkleed met bloemen en franjes, 200 x 300 cm

handgeweven indoor/outdoor kleed met vintage look, 152 x 244 cm

kinderkleed 120 x 180 cm , wol/katoen, aangesloten bij care & fair

Prachtig kleed van jute,  ca. 152 x 244 cm

shaggy hoogpolig roze kleed van polypropyleen, 160 x 230 cm (aantrekkelijk geprijsd)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb