10 tips voor een feestelijke kersttafel

Gepubliceerd op 19 november 2022 om 11:10

Foto: Nicole Michalou via Pexels

Kerstmis is voor mij de ultieme gelegenheid om flink uit te pakken met een feestelijk gedekte tafel en natuurlijk heerlijk eten. We nodigen alle familie uit die wil komen, met het verzoek om zich mooi aan te kleden. Tot een aantal jaren geleden,  kookte ik het meeste zelf en kocht ook weleens iets kant-en-klaar (ijstaart)! Er was ook een periode dat ik iedereen vroeg om een gerecht mee te nemen, zodat niet alles op mij neer kwam. Toch was en is het altijd nog een heel geregel. Twee jaar geleden lukte het niet om iedereen op één avond te laten komen, zodat ik uiteindelijk 3 keer een kerstdiner heb bereid (wel met hulp :), waarvan 1 vegan. Dat was iets te veel van het goede en vorig jaar hebben we iets van een (vegan) restaurant laten komen en vierden we het bij mijn exgenoot. Dit jaar heb ik het stokje overgedragen aan mijn 2 kinderen. Ik wil wel een gerecht maken en wat assisteren, maar verder laat ik het los. Dat lijkt me heerlijk! Bij ons is de regel: geen mobieltjes aan tafel (tenzij je een foto wilt maken).

 

Dat brengt me bij de kersttafel. We vieren het in ons huis in Apeldoorn. We brengen het huis in feestelijke sfeer met veel lampjes, kaarsen en een mooie kerstboom. Een beetje bling-bling hoort erbij. Het dekken en versieren van de tafel vraagt ongeveer een half uur tot 1 uur.

Wat heb je nodig:

- een tafelkleed (bij voorkeur van textiel)

- servetten (het liefst van textiel)

- borden, bestek, glazen

- placemats of grote onderborden

- onderzetters voor de schalen die op tafel gezet worden

- servetringen

- kandelaars en kaarsen

- kerstversiering

- groen/bloemen en kleine vaasjes/flesjes

- menukaarten en/of naamkaarten

 - iets om jonge kinderen bezig te houden

 

 

Foto: Dan Bridge via Pexels

De tips:

  1. Een effen tafelkleed in wit, rood, groen, blauw of welke kleur dan ook, vormt een mooie ondergrond de andere dingen die je gaat gebruiken. Let erop dat het schoon is en minimaal 10 cm over alle kanten van de tafel valt. Westwing heeft prachtige tafelkleden.
  2. Rol de servetten op en doe ze in een mooie servetring en leg deze links van het bord.
  3. Leg bij elke zitplaats een mooi onderbord of een feestelijke placemat van goud of zilver.
  4. Zorg ervoor dat de glazen goed schoon zijn en poets ze desnoods nog even op met een theedoek.
  5. Kaarsen kunnen niet ontbreken. Het mooiste zijn dinerkaarsen (lang en dun) die je in het midden van de tafel kunt zetten, zodat ze niet snel worden omgestoten. Als je kinderen hebt, moet je voorzichtig zijn met kaarsen. Je kunt LED-kaarsen gebruiken of de kaarsen ver genoeg van hen vandaan zetten. 
  6. Als je schalen gebruikt om het eten op tafel te zetten, staat het heel feestelijk om daar een onderzetter onder te leggen.
  7. Kerstversiering: lange snoeren balletjes in rood, zilver of goud staan erg vrolijk als je deze op de tafel drapeert. Ik kies zelf meestal voor 1 hoofdkleur in de versiering, maar dat is natuurlijk geen must. Verder kun je de tafel met alles versieren wat je zelf mooi vindt. Ook een snoer lampjes (op batterijen) staat erg mooi.
  8. Koop wat mooie takken met bessen of eucalyptus en zet deze in kleine vaasjes op tafel. Je kunt ook een bloem kiezen in de kleur van je tafelkleed en bij elk bord een bloem in een klein vaasje zetten.
  9. Menukaarten en naamkaartjes kun je kopen maar ook heel goed zelf maken. Kijk voor tips op de pin van Christmaholic op Pinterest Hier heb je wel een kleurenprinter voor nodig. Je kunt ook gaan knutselen: koop blanco kaarten bij de Primera of de Bruna en teken hierop met stiften kerstballen en kersttakken. Kies kleuren die bij je tafelkleed en de rest van de versiering passen.  Daarna schrijf je het menu erop.

  10. Voor jonge kinderen is het leuk om iets te doen te hebben aan tafel tussendoor. Koop wat kleurboekjes en kleurpotloden en laat ze aan tafel of op een ander plekje lekker kleuren. Een kort spelletje kan ook leuk zijn.

Een extra tip: neem wat foto's op verschillende momenten of vraag iemand anders foto's te nemen. Dit zijn later de mooiste herinneringen! Onder de foto vind je nog koopinspiratie.

Foto: Rawpixel

Koopinspiratie

Goed om te weten: als je iets koopt via één van mijn links, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's. 

Reactie plaatsen

Reacties

Erik
2 jaar geleden

Ziet er goed uit.