Woontrends 2023

Gepubliceerd op 21 oktober 2022 om 12:14

Leestijd 3 tot 4 minuten

De trendkleuren voor 2023 volgens WGSN. Foto : WGSN  Rechtboven de kleur van het jaar: Digital Lavender

 

Wie bepaalt de trends?

Tijdens mijn onderzoek naar de woonkleuren en stijlen voor 2023 stuitte ik op een grote hoeveelheid aan informatie. Er zijn verfmerken die elk jaar hun kleur van het jaar kiezen, maar ook organisaties zoals de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) die een aantal stijlen heeft gekozen voor volgend jaar. Verder zijn er nog de trendwatchers die een duit in het zakje doen en natuurlijk Pantone, een bedrijf dat zich bezig houdt met kleurcoderingen op allerlei gebieden. Daarnaast bestaat WGSN, dat zichzelf omschrijft als “wereldwijde autoriteit op het gebied van verandering”, waarbij zij de zienswijze van expert trendvoorspellers combineren met datawetenschap.  De kleurenpaletten worden gebruikt voor product design op het gebied van interieur, beauty, mode en voeding/dranken.

Kortom: de meningen over de woonkleuren en woonstijlen voor 2023 verschillen nogal. Daarom besloot ik om naar de overeenkomsten te zoeken. En deze heb ik ook gevonden!

 

Interieurtrends

Allereerst ga ik in op de interieurtrends. Deze zijn gebaseerd op hetgeen er in de wereld gebeurt en hoe mensen zich daarbij voelen en waar zij behoefte aan hebben.

De wereld van vandaag maar ook die van gisteren heeft duidelijk impact op ons leven. Door de gevolgen van Covid, oorlogen, recessie en klimaatveranderingen worden wij ons steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid, recyclen en natuurbehoud. Daarnaast is er ook behoefte aan veiligheid en verbondenheid, maar aan ook vrolijkheid en positiviteit.

Dit alles komt tot uiting in de interieurtrends. Ik heb veel trendvoorspellingen voorbij zien komen, waarbij de volgende trends toch wel terugkomen bij meer voorspellers.

 

De natuurlijke trend

Natuur- en aardetinten die we terugzien in natuurlijke materialen.  Deze kleuren werken kalmerend en zijn goed te combineren met andere kleuren. De designs die je in de meubelstoffen terugvindt zijn ook geïnspireerd op de natuur en stralen rust uit. Het thuisgevoel is belangrijker dan ooit. Thuis leven we niet alleen, het is ook een plek geworden om te werken, om te ontspannen en om verbondenheid te ervaren. De kleuren zijn beige en bruintinten, maar ook groen past hierbij.

 

Foto: courtesy of Rawpixel

 

De groene trend

Bij de groene trend gaat het niet alleen om de kleur groen, maar ook om duurzaamheid, milieu en natuurlijke materialen. Rustige dessins, maar ook grafische prints. Lokale producten zijn ook belangrijk bij deze trend. In Nederland hebben we veel succesvolle hedendaagse ontwerpers zoals Piet Hein Eek, Marcel Wanders en Studio Job. Nederlandse meubelmerken zijn onder andere Artifort, Droog Meubel, Mooi en Zuiver. Bij Studio Bac worden alle meubels nog met de hand in Nederland gemaakt.

 

Stoel van hout en stof in mosgroen.

 

De glamour trend/Art Deco revival

Deze trend grijpt terug naar het verleden.  Hier gaat het om mooie, duurzame en luxe producten die geïnspireerd zijn op klassieke interieuriconen.  De kleuren zijn rijk en doen denken aan edelstenen. Ook zie je geometrische patronen terugkeren.

Foto: Amazon

De ronde trend

Bij de ronde trend gaat het vooral om de vorm. Afgeronde vormen bij allerlei meubels, zoals banken, tafels, stoelen, wanddecoratie en accessoires.  De kleuren zijn licht en vriendelijk en de materialen zijn zacht en aaibaar. We zien ook organische vormen (vormen die niet lijken op de bekende geometrische vormen zoals vierkant en volkomen rond) bij spiegels of salontafels.

 

Foto: Organische Spiegel Amazon   

De gelaagde trend

Dit is een trend waarin er sprake is eenvoudige vormen en van kleurcontrasten. De dessins overlappen of doorsnijden elkaar. We zien veel grafische vormen en 3D patronen.

Door het gebruik van verschillende lagen creëer je diepte in een kleine ruimte. Je kunt bijvoorbeeld verschillende tinten van 1 kleur in je kamer gebruiken. Ook met een juist geplaatste spiegel is het mogelijk om diepte te creëren. Met een afscheiding in de ruimte van bijvoorbeeld planten, een kamerscherm of een vakkenkast kun je in een kleine ruimte een gezellige hoek maken, waar je kunt werken (in plaats van aan de keukentafel).

Je kunt ook 3D kunstwerken voor aan de muur kopen in één of meer kleuren die ook diepte toevoegen aan je muur.

Foto: Etsy, abstracte 3D muurdecoratie

Kleurtinten en de Kleur van het Jaar

Een aantal bedrijven voorspelt dat de Pantone kleur van het jaar een afgeleide wordt van Very Peri, de kleur van het jaar 2022. Dit is een paarsblauwe tint, die wordt omschreven als een “empowering mix of newness”, vrij vertaald als: een krachtig mengsel van het "nieuwe".

WGSN  en kleurspecialist Coloro hebben op de kleur van het jaar 2023 al uitgeroepen: Het is de kleur Digital Lavender, een paarstint die lijkt op een lichte kleur lavendel.

Foto: met dank aan WGSN x Coloro.

Het complete kleurenpalet van Pantone en WGSN voor een bepaald jaar, bestaat overigens uit meer kleuren. Bij WGSN zijn dit voor 2023 de kleuren in de video:  Coloro + WGSN (ascential.com)

Materialen woonaccessoires

Bij woonaccessoires zie je materialen zoals aardewerk of keramiek, glas, hout, metalen of rotan/riet/bamboe.  Plastic of synthetische voorwerpen zijn steeds minder te koop. Er komt meer waardering voor handgemaakte producten van goede kwaliteit. Voor gordijnen en meubelbekleding geldt dat deze bij voorkeur duurzaam zijn geproduceerd en lang meegaan. Zachte natuurlijke materialen zoals linnen, velours en wol zijn nog steeds favoriet. Stoffen banken winnen steeds meer aan populariteit.

 

Foto: vaas met ronde vormen van aardewerk, Kwantum

Muren: verf  

Bij de toonaangevende verffabrikanten zie je veel natuurtinten zoals groen, blauw (water, lucht), beigetinten en geeltinten. Deze kleuren dragen bij aan het welkom-thuis-gevoel dat zo belangrijk is.

Naast deze rustgevende kleuren zien we ook vrolijke en fellere kleuren, die een mooi contrast vormen met de kalmere kleuren.

Om een paar voorbeelden te geven: de kleur Wild Wonder (zacht oker)van Dulux/Flexa, de kleur Blank Canvas van Behr (warm wit), Raspberry Blush van Benjamin Moore (koraalroze) , Beverly van Farrow & Ball (middengroen) Beverly No.310 | Paint Colours | Farrow & Ball (farrow-ball.com), Wine Dark van Farrow & Ball (diepblauw) Wine Dark No.308 | Paint Colours | Farrow & Ball (farrow-ball.com), Nordic Green (grijsgroen) Trendkleur 2023 Nordic Green | Karwei van Karwei of Vining Ivy (blauwgroen) .

 

Raspberry Blush

Vining Ivy

Wild Wonder

Trendkleuren 2023 verf Karwei

 

Muren: behang

Behang kan veel toevoegen aan de inrichting en sfeer van je huis. Na mijn laatste verhuizing heb ik voor het eerst behang op één van de muren in de slaapkamer gebruikt. Het is een natuurlijk en tijdloos behang van zeewiergras en ik ben er nog steeds heel blij mee. Sindsdien hebben we nog een wand op de logeerkamer op zolder behangen (nou ja, mijn vriend) waardoor het een leuke en gezellige kamer is geworden.

De trends voor 2023 op het gebied van behang zijn onder te verdelen in:

  • Grafiek en geometrie
  • Glitter en glans
  • 3D en optische illusie
  • Botanisch/bloemen
  • Steen en marmer
  • Textielbehang

 

Bij veel behang- of doe-het-zelf-winkels vind je een groot aanbod in vliesbehang met een natuurlijke sfeer (botanisch en bloemen). Ook 3D behang is erg in opkomst, net als behang met grafische patronen. Textielbehang is vaak gemaakt van natuurlijke textielvezels en zorgt voor een warme, aaibare uitstraling. Dit behang verbetert ook de akoestiek in de ruimte.

Ik kies zelf liever voor echt hout of echte steen aan de muur in plaats van steen- of marmerbehang. Kijk maar eens naar deze muur in een industriële stijl ingerichte zithoek.

Foto: Karwei natuurstenen muur

Tot slot: behang hoeft niet duur te zijn, maar ga voor de best mogelijke kwaliteit. Een iets duurder behang is vaak gemakkelijker aan te brengen en gaat ook langer mee.

Foto's: Karwei

 

Conclusie

Ons huis is onze veilige haven waar we willen samenkomen en ontspannen. De woontrends sluiten hierbij aan. Trends veranderen meestal niet in een jaar. In de jaren ervoor zie je de trends al hier en daar opduiken en ook nog een paar jaar erna blijven ze aanwezig. Sommige trends zijn tijdloos.

Ik mix zelf graag trends en stijlen, dan wordt het nooit saai. Wat ik zelf belangrijk vind, zijn spullen met een emotionele waarde. Deze zullen nooit uit mijn huis verdwijnen, ook al passen ze niet in een trend. Het antieke kastje van mijn oma, de koperen olielamp die mijn grootvader heeft gemaakt of de litho van Karel Appel. Omring je met spullen waar jij je goed bij voelt. Natuurlijk kun je een trend volgen als je die mooi en inspirerend vindt, maar het is zeker geen must.

 

Foto: Etsy

Heb je vragen over deze blog of wil je je inschrijven op mijn mailinglijst? Gebruik dan het formulier onderaan deze blog.

Note: van Amazon ontvang ik een kleine vergoeding als je via mijn links iets koopt. Jij betaalt hiervoor niets meer.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.